Welcome to SEKEM Scandinavia.com - SEKEM Circle

Bezoek van Helmy Abouleish aan Nederland

28 – 30 september 2017
 
Alweer drie jaar geleden was Helmy Abouleish, zoon van oprichter Ibrahim, in Nederland en kon hij zijn enthousiaste verhaal over SEKEM en zijn eigen biografie in Nederland vertellen bij de Vrije Hogeschool, Warmonderhof en Wageningen Universiteit. Wij zijn blij dat Helmy in september weer naar Nederland kan komen. Dan kan hij aanwezig zijn bij de presentatie van de nieuwe uitgave van de autobiografie van Ibrahim en SEKEM en in diverse groepen het Sekemverhaal vertellen.  
 
Donderdagavond 28 september 2017, 20.00 uur Op Hodenpijl, Schipluiden (bij Delft) 
Dirk en Tilly Post, de initiatiefnemers en eigenaars van buitenplaats en cultuurcentrum Op Hodenpijl zijn pas geleden lid geworden van de Vriendenkring Sekem. Zij zijn heel erg enthousiast over Sekem en willen graag deze avond met Helmy Abouleish vormgeven. We hebben als thema gekozen ‘het weer bloei brengen van de groene woestijn (met alleen maar raaigras) van Midden Delfland’. Naast Helmy zal Volkert Engelsman (CEO van de biologische groothandel Eosta) spreken en Tilly en haar dochter Deborah (initiatiefneemster van de Honey Highway) zullen spreken over hun droom voor de Hodenpijlse polder en Midden Delfland. Op Hodenpijl heeft een uitstekend biologisch restaurant, waar die avond een 3-gangen buffet zal worden geserveerd.
 
Vrijdagochtend 29 september, 9.00 uur, Michaëldagen voor jonge mensen tot 35 jaar, Veluwe
Al enkele jaren worden door een groep jonge mensen vanuit de Vrijeschool PABO van de Hogeschool Leiden de Michaëldagen georganiseerd, waar vaak meer dan 200 jonge mensen samenkomen. Zij hebben heel erg enthousiast gereageerd op onze vraag of Helmy een dagdeel met hen zou kunnen vormgeven. Hun thema gaat over samenleven in deze tijd van grenzen, migratie en strijdende geloofsrichtingen. 
 
Vrijdagavond 29 september, 20.00 uur Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Enkele jaren geleden was er de indrukwekkende VPRO Tegenlichtuitzending ‘Groen Goud 2’ die o.a. was gewijd aan SEKEM. Pakhuis De Zwijger organiseerde vervolgens een drukbezochte ‘Meet Up’. In deze uitzending kwam ook Willem Ferwerda, oprichter van Commonland en de aanvoerder van de Duurzame 100 van Trouw, aan het woord. Willem Ferwerda gaat met Helmy Abouleish en Petra Stienen (publicist en voormalig diplomaat in Egypte en Syrië) in gesprek over de mogelijkheden om nieuwe modellen te ontwikkelen waarin marktconforme winsten succesvol kunnen worden gecombineerd met een medemenselijke en milieuvriendelijke economie. Wat zijn de belemmeringen en hoe kunnen we investeringen effectief kanaliseren? Wat is de verantwoordelijkheid van regeringen en grote bedrijven met betrekking tot de groeiende stedelijke bevolking en milieuproblemen in deze regio's? Hoe kunnen we een gecoördineerde strategie implementeren?
 
Zaterdagochtend 30 september, 10.00 uur te Gent, België
In Gent functioneert al 30 jaar lang de Natuurvoedingswinkel De Blauwe Bloem. De groep eromheen is heel enthousiast over SEKEM en heeft ons gevraagd of het mogelijk was om een Abouleish naar Gent te laten komen. Dat is dus nu gelukt. Het zou het begin kunnen worden van een groep Belgische Vrienden voor Sekem! De lezing van Helmy is bedoeld als inhoudelijk en openbaar gedeelte van de jaarlijkse Ledendag van de Vereniging voor Associatieve Economie en vindt plaats in het Congrescentrum Het Pand, Onderbergen 1 te Gent. Aan Helmy zijn twee specifieke vragen gesteld: hoe werkt de wederzijdse bevruchting van oosterse en westerse spiritualiteit (antroposofie en islam) die in Sekem tot praktische, toekomstgerichte en cultuur bevorderende samenwerkingsvormen heeft geleid? Hoe functioneren de associatieve economische overlegvormen die in SEKEM gerealiseerd? Vooraf aanmelden is verplicht. Kosten € 12,00/8,00.